Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Shaklee : Perfomance Drink
  • My little Travel : #FoodHunterSatisfied
  • Interview TESL di UiTM Jengka
  • Totebag by Faezah Mdnor (@artotes.co)
  • Result SPM16
  • Women Backpack Terkini
  • Shaklee : Vita-C Plus
  • Baby Journal
  • Kekja A Babysitter
  • Respect My (PMS)


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja : Lauk Sardin
    Monday, 15 May 2017 | 0Comment(s)

    (not mine lah, googel je. Nanti Kekja update gambar sendiri ok)


    Ofkos lah rindu untuk segmen ini. So, baiklah. Mari kita ke dapur untuk Lauk Sardin harini. Nasi putih pergi masak sendiri lah!


    Bahan : 



    Cara Masak : 

    1. Basuh dan kupas kentang pastu potong empat (potong kecil supaya banyak dan cepat masak). Then, goreng guna minyak yang banyak. Pastuh tapis (goreng supaya kentang cepat masak)(takdelah hangus sardin kau nanti kalau nak tunggu kentang masak)
    2. Blander yang bertanda *
    3. Tapis yang diblander dan tumis guna minyak yang banyak. #(sambal kena banyak minyak)
    4. Tunggu sampai naik minyak, masukkan kentang tadi.
    5. Pastu letak garam dan ajinamoto
    6. Tunggu naik minyak, masukkan 3 tin sardin itu!
    7. Pastu tambah air (2 mangkuk)(biar berkuah sikit, nanti dah masak jadi kering)
    8. Letak asam jawa (setengah sudu)
    9. Pastu biar mendidih dan rasa. (kurang rasa, tambah garam)
    10. Kecikkan api, biar mendidih lama sikit.
    11. Kalau kentang dah masak (dah lembik sikit), means lauk sardin dah masak! So, tutup api!
    Siap!


    Nasi putih + Lauk Sardin + Timun = Perfect Dish!
    /
    Bye



    FUTURE
    PAST