Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Doa dipermudahkan urusan - Heliza Helmi
  • Review buku tarbiah
  • Pilihan Cinta : Aimaan Banna
  • World #QuranHour
  • Pasal FZHTOTEBAG
  • Hari Koko Sekolah 2016
  • Makan Jamu since 16yearsold
  • Dapur Kekja : Maggi Goreng
  • Dapur Kekja : Mee Goreng Basah
  • Classmate 2015/16


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja : Bubur & Sambal
    Monday, 26 September 2016 | 0Comment(s)
    Assalamualaikum dan selamat petang! Sabtu haritu mak demam, so mak suruh masak bubur. Memang dah lama nak masak bubur ni sebabnya penting untuk yang sakit/demam. So, sekarang dah pandai dah kot jaga orang demam. hehehe. Rutin family, bila bubur mesti dengan sambal. Maaf gambar bubur & sambal yang dah siap takde, sebab tak sempat nak snap. Abah pun siap tegur, tu dah kenapa masak-masak siap camera atas meja. Kfineeee ----- ada lah gunanya masa depan nanti bukan nak show off ok. (positive please)


    CARA MASAK BUBUR : 

    1. Beras 1 pot setengah.
    2.  Basuh beras
    3. Air paras nombor 8 dalam periuk nasi tu. (air kena banyak la kiranya)
    4.  Bagi periuk nasi kat rumah ni, kerana letak senduk kayu supaya periuk tak tutup rapat, nanti dia membuak. ( Periuk orang lain saya tak tahu pulak. hehe )
    5. Tunggu dia masak ( 10-15minit kot) agak-agak jeee... godak-godak dan masukkan 2-kiub maggi.
    6. Agak-agak ada gaya bubur tu, dah la. Tutup suis periuk



    BAHAN ( Sambal ) : 



    1. *bawang besar - 2 (saya taktahu apa beza bawang merah dengan bawang besar. macam sama je! )
    2. *6 ulas bawang putih
    3. segenggam cili padi
    4. Satu genggam setengah ikan bilis.
    5. Kiub Maggi - 1
    6. Kicap Manis



    CARA MASAK (Sambal) : 
    1. Blander yang bertanda *
    2. Kemudian tapis. 


    (terselit info bubur : itu yang saya maksudkan letak senduk kayu)

    3. Goreng ikan bilis dan tapis minyak.


    4. Tumiskan yang diblander tadi. (bila tumis, mesti panaskan minyak)
    5. Agak dah coklat sikit, masukkan Kiub Maggi.
    6. Kacau-kacau dan masukkan Kicap Manis sedikit (agak warna gelap sikit, dah la) (kiranya kicap ni untuk jadikan warna dia nampak macam sambal. Hahahaha how to explain ha!)
    7. Kacau-kacau sambal tu bagi masak dan tutup api.
    8. Masukkan ikan bilis yang sudah digoreng.
    9. Gaul lah mereka sehingga sebati. Dah siap!


    p/s: really sorry, gambar ada tapinya dalam otak saya. Haha, okay semua kena imagine lah sendiri rupa dia!



    FUTURE
    PAST