Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja :Wraps. (sejenis makanan)
  • Berkongsi ilmu.
  • KEM (PL2015) HARI KELIMA
  • Peristiwa TSUNAMI KEM
  • KEM (PL2015) HARI KEEMPAT
  • KEM (PL2015) HARI KETIGA
  • KEM (PL2015): HARI KEDUA
  • Kem Pendidikan Luar 2015
  • Homosapiens sp.
  • Tutorial : Instagram Widget #2


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja :Ikan goreng & Bayam masak air
    Monday, 23 November 2015 | 0Comment(s)
    Assalamualaikum. Hai harini saya masak. Jom ingat balik! Haha, maaf la saya jarang masak. nak goreng ikan pun boleh lupa. ish ish

    (gambar google)
    IKAN GORENG.


    Cara masak.

    1- Basuh ikan
    2- Buang isi perut. potong ekor, kepak, kepala
    3- Letak kunyit 2 sudu
    4- Letak garam 2 1/2 sudu
    5- Ratakan pada ikan dan goreng.



    (gambar google)

    BAYAM MASAK AIR.
    Cara masak.

    -Bayam gunting ambil daun dan sedikit batang.
    -kemudian basuh.


    1.  Blander semua bahan yang disengetkan tulisan di atas.
    2. Tapis
    3. Panaskan minyak,
    4.  Masukkan yg sudah ditapis
    5. agak agak naik minyak, masukkan 2 KIUB MAGGI.
    6. agak agak dah garing sikit, masukkan GARAM (2 sudu) , AJINAMOTO (secubit dua), AIR satu setengah blander
    7. bila dah didih, masukkan bayam.
    8. tunggu didih sekali lagi dan tutup api.


    Siap! 

    alaa lupa, mak suruh buat sambal kicap jap.
    HAHAHAHAHA

    ok im back.

    (gambar google)

    SAMBAL KICAP.

    Cara buat.
    1. Blander semua di atas. SEKIAN






    FUTURE
    PAST