Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja :Bihun goreng putih
  • Dapur Kekja :Cheesekut
  • Soulmate .
  • Dapur Kekja :Sambal Totok (family's recipe)
  • Inside my heart ;
  • Dapur Kekja :Ayam lemak kuning rebus
  • Dapur Kekja :Kek Coklat dalam Mug
  • Kadet Bomba Rompin ;
  • Satu page, satu post
  • Cara nak delete blog ;


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja :Sambal Telur Hancur
    Thursday, 10 September 2015 | 0Comment(s)

    (gambar google je tapi memang gini lah rupa sambal telur hancurnya)

    Assalamualaikum. Bismillahirrahmanirrahim

    Yeyy exam upt3 dah tamat. Rasa nak baling meja lepas jwb pape bio. *overgila

    okayharini nak ajar masak Sambal Telur Hancur. Family aku selalu panggil Telur Hancur je . okay jom masak!

    Bahan:

    Telur- 4 biji
    Bawang merah (bersaiz besar) - 1
    Bawang putih - 3
    Lada kering - segenggam (agakagakje)
    Ikan bilis - segenggam (jangan byk sgt, so agak agak je)
    Kiub ayam (maggi) - 2 kiub
    Asam Jawa - hujung sudu
    Garam- secubit (not too secubit k)
    Gula- satu sudu

    Cara masak : 

    1- Basuh ikan bilis pastu goreng lah. dah siap goreng ,tapis.

    2- Blander lada kering. Air sikit je (agakagak) sbb tak tapis.

    3- Dah blander lada kering smpai hancur tu , masukkan bwg merah, bwg putih dan blander lah mereka bersama sama. kalau tersekat , tambah sikit air.

    4- Panaskan minyak dan masukkan yang dah blander tu. (api sederhana)

    5- masukkan 2 kiub ayam (maggi), asam jawa (hujung sudu), sedikit garam dan satu sudu gula.

    6- kacaulah mereka sehingga sebati . 

    7- Then, rasa. kalau kurang masin, tambah garam. kurang manis, tambah gula. kalau dah okay, tunggu sampai sambal tu masak.

    #macammana nak tahu sambal dah masak? bila dah naik minyak.

    8- tarik sambal ketepi, then masukkan 4 biji telur. 
    tunggu sampai telur tu agak dah masak sikit. then, gaulkan dengan sambal tadi.
    (semuanya berlaku dalam kuali tu ea)

    9- Gaulkan dan kacau sampai telur tu hancur dan sebati dengan sambal .
    Gaul sampai sambal telur hancur tu masak! (telur dah masak lah kiranya)

    10- tutup api dan masukkan ikan bilis yang sudah digoreng. Gaulkan dengan sambal telur hancur yang dah masak tu. Ha siap!

    p/s : selalunya sambal telur hancur ni makan dengan nasi putih. Sedap weh






    FUTURE
    PAST