Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja :Cheesekut
  • Soulmate .
  • Dapur Kekja :Sambal Totok (family's recipe)
  • Inside my heart ;
  • Dapur Kekja :Ayam lemak kuning rebus
  • Dapur Kekja :Kek Coklat dalam Mug
  • Kadet Bomba Rompin ;
  • Satu page, satu post
  • Cara nak delete blog ;
  • The truth ;


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja :Bihun goreng putih
    Saturday, 5 September 2015 | 0Comment(s)

    (gambar google je tapi memang ginilah rupa bihunnya)

    Assalamualaikum, I'm back! bersama resepi baru. (next week exam, masih fever, tkdemoodstudy, feeling ememem so kita update blog)

    okay. simple je harini. Lets cook together gether!

    (hidangan untuk 2/3 orang)

    Bahan :

    Bawang merah - 2
    Bawang putih - 4
    Cili padi - segenggam (bagi tapak tgn yg kecik macam aku)
    Belacan - besar ibujari (sikit je)
    Udang kering - segenggam
    Bihun.
    Ayam.
    Sos tiram.

    Cara-cara : 

    1- Rendam bihun dalam air panas, kemudian masukkan air paip/ air sejuk.

    2- Potong semua bawang merah, bawang putih, cilipadi,belacan, udangkering dan BLANDER .
    (blander jangan terlampau kasar/terlampau halus) *biasabiase je
    -dahsiap blander, tapis-

    3- Basuh ayam dan potong dadu

    4- Panaskan minyak kemudian tumis yang blander tu.

    5- Masukkan sos tiram (agak agakje) serta garam, then masukkan ayam yg sudah dipotong dadu.

    6- Kacau kacau sampai ayam tu masak. Kemudian, masukkan bihun.

    7- kacau bagi semua sebati , dan rasa. kalau tak cukup masin. tambah garam

    8-kacau kacau sampai bihun tu jadi lembut dan kering . Sekian!

    Huhuhu thankyou

    Semua resepi ni untuk diri aku terutamanya. sebab tak selalu masak tapi suka masak. takut lupa, so boleh tengok kat blog . So takpelah kalau korg tak faham tapi aku faham sudah. Muehehe




    FUTURE
    PAST