Friday, 20 March 2015

Dapur Kekja :Aiskrim Goreng (Abah's recipe)

Assalamualaikum wbt .
Panasnya harini . best makan aiskrim goreng kan? So, nak ajar korg bbuat aiskrim goreng (homemade) . Ini semua idea abah :)


bagi yg taktau aiskrim goreng tu apa . lebih kurang mcm nilah . kena goreng dlm minyak panas , pastu makan . rasa rangup dan dalam dia ade aiskrim . 

How to make it? 

Bahan  : Aiskrim satu bekas dan roti sebungkus.

Step 1 : Ambil dua keping roti . kemudian , ambil satu skop aiskrim letak atas roti .
lagi satu roti tekup atas roti yg ade aiskrim tadi .


Step 2 : akan ada bulatan kat tengah roti tu . tekup dengan something yg bentuk bulat .
contohnya : guna cawan .
kalau nak buat bentuk lain pun boleh. ikut kretiviti korang :)


Step 3 : buang lebihan roti di sekeliling bulatan tu .


Then , buat banyak banyak 

Masukkan ke dalam peti ais (frozen) . Bagi dia keras .
Lepas dh jdi keras mcm ais . Keluarkan dari peti and goreng! 

Macam mana nak goreng ? 

- Isi minyak mcm nak goreng ayam . 
- Panaskan minyak
- tunggu sampai minyak panas
- masukkan aiskrim goreng yg keras tadi ke dalam kuali .
- terbalik terbalikkan aiskrim goreng tu . agak agak dah coklat , angkat keluar dan tapis minyak .




Yey! dah siap. sedapnyaaaaa


 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI